Het is niet mijn bedoeling om terug te vallen op de uitspraak Vroeger was alles beter. Verre van, ik vind dat je alles in perspectief van de tijdgeest moet zien. Ik wil het enkel hebben over het dagje Pretpark. Dat was vroeger in mijn beleving een heerlijk ontspannen dagje, waarbij opa en oma opgeladen werden en we met z’n allen naar de Valkenier of de Efteling togen. Met een grote picknickmand. Hoe het voor mijn ouders was heb ik nooit gevraagd. Als ik dat nu doe zegt mijn moeder dat het allemaal heel anders was dan nu, minder stress, minder lawaai, meer genieten. Maar dat zegt ze bij bijna alles. Inmiddels ben ik op een leeftijd dat ik haar zonder meer geloof.

Op vandaag is een dagje Pretpark een ware militaire operatie. Het vergt langdurige planning, strategische keuzes en strakke uitvoer. Niemand mag uit de pas lopen, want anders lukt het niet. Wellicht behoren u en uw familie tot de groep mensen die dit feilloos beheerst. Dan hoeft u niet verder te lezen. Wat volgt is een opsomming van stappen, die een gemiddeld gezin (vader, moeder, grootouders en kinderen) kan ondernemen om een dagje Pretpark tot een succes te maken.

Stap 1    het plannen van de datum
Neem als datum bij voorkeur een dag waarop de school van de kinderen geen les geeft. Dat is logisch, maar neem een dag waarop de leerkrachten een studiedag of iets dergelijks hebben, er kermis in het dorp is of de plaatselijke schutterij het OLS gewonnen heeft. In ieder geval een dag waarop de rest van Nederland of Nordrhein -Westfalen geen vrij heeft. Dan is het nog druk (hoe kan dat, hoeven die allemaal niet te werken of naar school?), maar minder.

Stap 2    het aanschaffen van de tickets
Je bent niet slim bezig als je een kaartje aan de kassa koopt. Dat zeg ik niet om denigrerend te doen, dat zeg ik omdat ik door schade en schande wijs ben geworden. Koop het kaartje bij voorkeur tijdens een actie  van de supermarkt, maak gebruik van een aanbieding in de krant, doe mee aan een prijsvraag etc. Dan bent u namelijk veel goedkoper uit. U kunt ook online een E-ticket aanschaffen, maar dan bent u vaak beperkt tot die datum waarop u aangeeft te willen gaan. Mocht u dan onverhoopt niet kunnen….. Bedenk ook bij deze stap of u ter plekke een vervoermiddel nodig heeft: veel is te huren, maar moet tijdig gereserveerd worden. Er zijn zelfs parken die scootmobielen ter beschikking hebben.

dagpretparkextraStap 3    routeplanning in het park
Aangezien nog geen enkel pretpark de routes binnen het park via een TomTom kan weergeven, moeten we het hebben van de plattegrond van het park die op internet te vinden is. Print deze uit en stippel met je reisgenoten nauwkeurig de route uit die je wil volgen in het park. Maak A-B-C-attracties, De A’s wil je zeker doen, de B’s als er tijd over is en de C’s alleen als er geen wachtrij is. Bepaal van tevoren of je helemaal achteraan begint, of gewoon vooraan. Twijfelt u of een attractie geschikt is, wacht dan tot in het park. Het aantal buggy’s dat voor een attractie staat is een goede graadmeter.

Stap 4    wel of geen lunchpakket
Deze keuze is aan uzelf. We weten allemaal dat alles wat je binnen een pretpark aanschaft peperduur is. De meesten van ons weten ook hoeveel gesjouw het kan zijn om alles zelf mee te nemen (of je nu wel of geen bolderkar, kinderwagen of rolstoel meeneemt of huurt). En een enkeling zal het wel overkomen zijn aan het einde van de dag met een nog net zo volle tas naar huis te gaan als waarmee hij gekomen is.

Stap 5     parkeren
Afhankelijk van hoe laat je vertrekt mag je vooraan of helemaal achteraan parkeren. Er staan meestal parkeerwachten op het terrein die je vriendelijk doch onverbiddelijk een kant uitsturen die je zelf niet op wil gaan. Met een beetje geluk zit de prijs bij het kaartje inbegrepen, anders mag je nog een gepeperd kaartje of muntje aanschaffen. Doe dat wanneer je het park ingaat, niet na afloop want dan staat er een rij bij de betaalautomaat. En onthoud vooral de plek waar je staat, zeker als je net een nieuwe auto hebt.

Stap 6    waar het allemaal om te doen is
Het daadwerkelijk beleven van het park. Neem je routeplanning EN HOUD JE DAARAAN. Laat je niet verleiden door je reisgenoten, die toch snel even daar of daarheen willen, want daar staat nu toch niemand. Parkeer je tassen en buggy’s bij opa en oma en de anderen die de attractie overslaan en stort je op de ingang. Neem een mobieltje mee zodat je de achterblijvers door kan geven wanneer je aan de beurt bent. Zo hoeven ze niet bij iedere rit enthousiast te zwaaien. Maak gebruik van de email-fotoservice als je de attractie uitkomt, dan kan iedereen thuis nog eens nagenieten van je stoere of ik-weet-niet-of-ik-dit-wel-leuk-vind uitdrukking tijdens de rit.

Stap 7    de wachtrij
Deze stap is eigenlijk een artikel op zich. Door jarenlange observaties kan ik hier wellicht een heel boek over schrijven. Ik zal me nu beperken tot enkele tips:

  • de tijdsaanduiding van het park klopt. Staat er op het bordje waar u in de rij bent: vanaf hier 90 minuten, dan klopt dat. Echt waar.
  • let op kinderen die oud genoeg zijn om los te lopen in het park. Vooral als ze met meerderen zijn hebben ze de neiging om voor te kruipen.
  • als u niet probeert te plannen waar u uitkomt aan het eind van de rij  (voor of achterin de achtbaan, het gele of het rode bootje) bent u sneller
  • werkt het park met een fast pass (van tevoren een tijdstip voor die attractie afspreken) of een single riders line (je vult dan lege plekken op die anderen overlaten als ze per se bij elkaar willen zitten), gebruik deze dan
  • ga in een dubbele wachtrij altijd links staan. De meeste mensen zijn rechtshandig en hebben de neiging daar aan te sluiten.
  • probeer te voorkomen dat u voor of achter kinderen met een ijsje staat, pubers die de liefde net leren kennen en moeders die het al helemaal gehad hebben
  • kijk om je heen en geniet


Stap 8    het einde van de dag
Als u dit niet van tevoren afgesproken hebt, komen nu de volgende vragen:
mag ik iets uit de winkel (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen) en rijden we eerst naar huis en eten dan, eten we onderweg, eten we in de plaats waar we nu zijn of eten we niet. Wat de winkel betreft, ga geen discussie aan en koop wat. Maakt niet uit wat, maar koop wat. Anders volgt een eindeloos gezeur, geslijm bij opa en oma en misschien zelfs een huilbui waarna u toch wat aanschaft. Of met een katterig gevoel vertrekt wanneer u principieel vasthoudt aan de gedachte dat ze al genoeg hebben gehad vandaag. Wat het eten betreft, ook nu maakt het niet uit wat u doet, maar neem de beslissing voordat u de parkeerplaats afrijdt. Besluitloos op zoek naar een restaurant na een vermoeiende dag is niet iets wat ik u aanbeveel.

Als dan iedereen weer thuis is, verzorgd en in bed ligt, dan is het goed. Vraagt u uw kinderen later of zij zich geamuseerd hebben zullen ze volmondig ja zeggen, ongeacht hoeveel stress u zelf eventueel gehad zal hebben. En dat hoort ook zo. Vraagt u uw ouders later hoe ze het gehad hebben, zullen ze zeggen: heerlijk, de kinderen hadden het zo leuk, ongeacht of ze het zelf leuk vonden bij iedere attractie in de wachtstand gezet te worden. En dat is fijn.

dagpretpark

 

Terug naar overzicht Korte verhalen