Remunj vs دبيّ

Begin mei ben ik in de gelukkige omstandigheid geweest om een bezoek te mogen brengen aan Dubai. Gelukkig, omdat dit een heel mooie en zelfs overweldigende ervaring is geworden. Bij terugkomst vroegen vrienden, en kennissen hoe het geweest was. Tja, hoe kan ik dat uitleggen? Ik heb besloten dit te doen door wat feitjes en weetjes van Roermond en Dubai naast elkaar te zetten. Niet om iets te promoten of degraderen, maar puur voor de herkenbaarheid. Roermond is mij zeer lief, met Dubai start ik net een voorzichtige relatie.

Oud
Beide plekken zijn oud, heel oud. In Roermond zijn sporen van 2000 jaar voor Christus gevonden. In Dubai dateren de eerste sporen van nog vroeger in het Bronzen tijdperk, 3000 jaar voor Christus. Nadat Roermond in 1231 haar stadsrechten verwierf is er serieus gebouwd aan een enorme nederzetting, met de huidige gemeente Roermond als resultaat. In Dubai is dat alles pas veel later gebeurd. In 1833 werd Dubai een sjeikdom, toen 800 leden van de Bani Yas-stam neestreken in de Dubai Creek. Vanaf de late 19de eeuw is Dubai een belangrijke havenstad in het Midden Oosten geworden. Toen er in 1966 olie werd gevonden, is de stad Dubai uitgegroeid tot de wereldstad die het nu is.

Aantal inwoners
In de gemeente Roermond wonen op dit moment een kleine 60.000 mensen. In Dubai wonen iets meer dan 2.000.000 mensen.

Hoogste
Het hoogste gebouw van Roermond is de radio- en televisietoren, 162 meter. Het gebouw dateert van 1962. De Sint Christoffelkathedraal uit 1410 volgt met een hoogte van 85 meter. In Dubai is het hoogste gebouw de Burj Khallifa uit 2010. Met haar 828 meter is dit tot op heden het hoogste gebouw ter wereld. De Princess Tower uit 2012 volgt met 413 meter. Alle hoge gebouwen in Dubai zijn vanaf 2007 gebouwd.

Winkelen
Roermond heeft het Designer Outlet (na de vierde uitbreidingsfase gepland voor 2015 een totaal oppervlakte van 45.000 m² met 200 winkels het grootste van Europa), het Retailpark en natuurlijk de oude Binnenstad met haar couleur locale. Dubai heeft vele grote shopping malls, waaronder de Dubai Mall, en de Soukhs, de oorspronkelijke marktstalletjes van Dubai, nu uitgegroeid tot moderne winkelgelegenheden. En natuurlijk de Dragon Mart, een 1,2 kilometer lange indoor markt buiten de stad (de volgende kilometer wordt er op dit moment aan toegevoegd) met 4000 kleine Chinese stalletjes en restaurants, gelegen onder de schubben van een heuse draak.

Recreatie
Zowel Roermond als Dubai heeft de beschikking over water, veel water. Toch is op beide plekken de waterrecreatie niet optimaal ontwikkeld. Roermond kan deze vorm van recreatie aantrekkelijker maken door het creëren van meer aanlegplaatsen, meer horeca, een consistent plan. In Dubai wordt er steeds opnieuw concessies aan de kustlijn gedaan, ten faveure van weer een nieuw bouwwerk of kunstmatige eilanden. Waar je in Roermond en omgeving mooie natuurgebieden hebt (bijvoorbeeld de Vuilbeemden, de Meinweg, de rivierdalen van Roer en Swalm) heb je in Dubai de woestijn, waar met name de Red Sand Desert een schitterende plek is. Zo anders, maar allemaal met een unieke schoonheid.

Roermond is oud, mooi oud. Loop eens op een vroege zondagochtend door de stad, met een voorzichtig zonnetje in de rug. Dan straalt Roermond een rust en sereniteit uit, en komt helemaal tot haar recht. Dubai is nieuw, mooi nieuw. De gebouwen zijn mooi, de straten zijn schoon, de mensen gaan netjes gekleed. Zelfs de auto’s zijn schoon (anders krijg je een bekeuring!). ’s Avonds, met al haar lichten, vind ik Dubai op haar mooist. Je ziet weliswaar niet alles, maar je kunt daardoor je verbeelding de vrije loop laten. En een zonsondergang beleven in de Red Sand Desert, is een absolute aanrader.

Of ik nog eens terug ga? Waarschijnlijk wel, mijn familie woont daar. Raad ik u deze wonderlijke plek aan? Ja, als u van mooi, sjiek, een zeer gastvrije ontvangst, lekker eten, een heerlijk klimaat (behalve in de zomer) en luxe houdt, en eens wilt kijken hoe de rijken der aarde wonen en winkelen. Dat degene die hen verzorgen wat minder luxueus wonen, en slechts naar al deze bling bling kunnen kijken, laat ik maar even links liggen. Het feit, niet de mensen.

Een mooie, overweldigende ervaring dus. Ik heb genoten.

Roermond vs Dubai lg

Bron:
www.historieroermond.nl
Gemeente Roermond
www.dubai.com
Wikipedia
National Geographic - Dubai Miracle Or Mirage, mirakel of luchtspiegeling (documentaire, op Youtube te zien. Ook een absolute aanrader!)

 

Terug naar overzicht Korte verhalen